2007-05-27

Men hej?

Dagens Nyheter är den enda prenumeration jag har. En okänd människa lägger den i mitt brevinkast varje morgon, det känns ovärderligt. Jag betalar den via autogiro, så den känns dessutom gratis, det är bra. Vore jag tvungen att gå upp fem på morgonen varje dag och ge åtta spänn till wallan som delar ut den så skulle det säkert inte kännas lika bra.

Jaja. Nå.

Idag handlade en intressant text om hur fôlket, stockholmarna i synnerhet - kanske främst skockholmskorna, faktiskt - skaffar barn allt senare. Detta leder i förlängningen till att många ofrivilligt blir banlösa, eftersom fertiliteten minskar långt innan klimakterium och sånt. Folk tror att de kan planera livet, ihopparandet, parningen, jobbet, pengarna, bostaden. Det är dels väldigt naivt och en trend som säkert går över när den första generationenen utpräglade karriärsstockholmskor dör ut, och dels verkar det äkta astråkigt.

Fan vad trist att planera sitt liv så. Inga överraskningar, bara besvikelser när planerna går åt helvete. De dumpar snubbe efter snubbe för att han hade fel färg på bältet och hette Jens i andranamn - de har ju sedan de var sex år gamla vetat att deras framtida man ska vara IT-konsult och heta Pierre Johannes, inte IT-konsult och heta Pierre Jens. Det måste vara jobbigt att vara den typen av stockholmska.

I anslutning till den intressanta artikeln, nu kommenterad, publicerade Dagens Nyheter statistik. Den var inte sådär värst relevant för artikeln, men jäkligt rolig. Den var en topplista över de populäraste namnen uppdelad efter mödrarnas ålder.

Jag läste den, intressant läsning indeed. Nån sorts sammanfattning i urval:

Mödrar över 35 döper barnen till Alice, Emma, Sara, Sofia, Elin, Anna, William, Erik, Axel, Alexander, Hugo, Simon osv.

Mödrar upp till 25 döper ungarna till Julia, Nova, Emilia, Angelina, Melissa, Tindra, Tilda, Nicole, Alexander (säkert efter filmen Alexander), Liam, Kevin, William, Gabriel, Leo.

Vet inte riktigt vad de vill ha sagt med det, men mig säger det bara en sak: Det är rätt tydligt i vilka socialgrupper man föder barn tidigt respektive sent.

Ja, det kan finnas andra förklaringar också! Satans gråtoner! Generationsskifte, den allmänna fördumningen, skolsystemets förfall. Fan, växthuseffekten! Helvete.



2 kommentarer:

Joanna sa...

tindra.
det är ett fint ord.
det bör inte ses som ett människonamn.

och har du lagt märke till skyltarna man hänger på barnvagnen?
med barnets namn och födelsedatum.
som en slags "skojig" registreringsskylt.
bara att den är inte skojig.
inte någonstans.

Anonym sa...

Läs "freakonomics". Den har ett kapitel om typ detta. Även intressant i övrigt.