2006-12-18

Oh, death.

Jänkarna ha börjat diskutera huruvida det verkligen är humant att ta död på sina medmänniskor med giftinjektioner. Intressant.

Frågan är felställd. 'Är det humant att ta död på sina medmänniskor' är den korrekta ordalydelsen, och svaret är naturligtvis undantagslöst nej.

Och nej igen, det spelar ingen roll om det är en mördare eller våldtäktsman eller Adolf Hitler, det är i grunden alltid fel. Sen är det ju såklart väldigt praktiskt i vissa fall.

Jäkligt intressant fråga ändå, det där med humana avrättningar. Jag får en känsla av att de upplevs som humanare, ju mindre synlig åverkan bödlarna gör på kroppen. Antagligen tänker de säkert också att modernare metoder som gift och elektricitet är mer humana än de gammaldags och grisiga som rådbråkning, hudflänging och stegling.

Problemet med amerikanernas moderna sätt är att folk inte alltid tycks dö som det är tänkt. Alldeles nyligen injicerade de giftet in i muskeln på en dödsdömd, det kan nog milt sagt upplevas som obehagligt. Över huvud taget måste allt som drar ut på själva avrättningen betraktas som tortyr. Tortyr är än mindre accepterat än dödsstraffet. Att grilla dödsdömda med starkström är inte heller humant. Folk överlever. Folk tar eld. Folks ögon hoppar ut. Det kan ta tid. Gaskammare? Herregud.

Om de nu nödvändigtvis ska ta död på folk, så kan de väl göra det på ett bra sätt. Använd en beprövad metod, den kanske mest effektiva som finns. Bygg en giljotin. Hugg av dem huvudet. Det går fort som fan, ingen hinner lida. Fysiskt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så du har tid till att diskutera amerikanska avrättningsmetoder och dessutom så pass mycket till övers att du t.o.m. kommer på tips på hur man utför en mer human avrättning ... få huvudet separerat från kroppen via ett tvåhandsvärd är ett ädelt sätt att dö... även om de flesta nog trots allt föredrar en gammaldags (doxk snäll) sotdöd eftersom man då liksom får leva längst...men inte tar du dig tid till att steka goda Ködboller till julmiddagen.

Anonym sa...

Nej, det är inte roligt att någon slår ihjäl någon annan, även om det kan vara nära till hands ibland.

Jag ser att Bellman har dykt upp på bloggen. Det gläder mig.