2009-04-14

Att störa sig oförklarligt på fenomen och att inte orka hålla ihop en text

Linda Skugge påminde mig tills nyligen om Madonna - de är båda statiska, på något sätt. Madonna har varit professionell sångerska i 30 år eller något nu, och hon har fortfarande inte lärt sig sjunga worth a damn; det är samma stela, ansträngda vibrato, samma klanglösa röst och begränsade register. Linda Skugge har skrivit professionellt sedan 1991, utan att ha utvecklats som skribent det allra minsta.

Fast nu gör ju LS lite mer, analogin faller. Hon har ju blivit entreprenöör. Nuförtiden startar man inte bara ett företag, man måste tillhöra någon sorts liten selekt grupp, suga upp en hel ideologi i kapillärerna. Man blir entreprenöör och snackar om det tills alla spyr. Predikar evanglium.

LS har gått från popskribent till feministskribent till moderatskribent till Staël von Holsteinsk entreprenörsskribent. Fan, entreprenör, vidrigaste av vidriga ord. Nu är det viktigaste av allt i världen entreprenörerna. Entreprenörerna är de som räddar Sverige. Och världen. Man kan blir folkhemssosse för mindre. Sån där gammal god som misstror företagare.

3 kommentarer:

puterman sa...

Är man entreprenör så sysslar man dessutom troligen med innovation, vilken inte gör saken bättre.

jonas sa...

Jag tror faktiskt att det är komikerna som försöker ta över världen. Entreprenörer är så jävla 2007. Nu är det komikerna som får tycka till mest, oftast och högst.

Crom! sa...

Point. Men med tanke på hur komikerna har briljerat med sina senaste satsningar på roasting tror jag att någon kommer att be dem hålla käften snart.